a landscape with trees and a body of water in the distance
Προτεινόμενες Εκδρομές
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδρομές
Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι, Πύλος -Μεθώνη

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο, σε 10 χλμ βρίσκονται τα Φιλιατρά. Πόλη 8500 κατοίκων με παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών που πριν 55 χρόνια, όταν ήταν στην ακμή της η πόλη, είχε και Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Μπαίνοντας στα Φιλιατρά, περνάμε μπρος από το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, την πλατεία της και οδηγούμεθα σε 15 χλμ. στους Γαργαλιάνους. Πριν την είσοδό της παρκάρουμε δίπλα στο δρόμο και έχουμε μια εξαιρετική θέα της νήσου «Πρώτη» που μοιάζει σαν σαύρα, το παραδοσιακό ψαροχώρι «Μαραθούπολη» και το Γαργαλιανιώτικο ελαιόκαμπο στα πόδια μας. Διασχίζουμε τους Γαργαλιάνους περνώντας από την πλατεία τους και συνεχίζουμε για Πύλο στα 25 χλμ. Αφού περάσουμε από τα γραφικά χωριά «Πυργάκι» και «Αμπελόφυτο». Σταματάμε δίπλα στο δρόμο μας λίγο πριν την Πύλο και επισκεπτώμεθα τα ερείπια του Παλατιού του Νέστωρα. Απόσταση 40 μέτρα. Συνεχίζουμε για την όμορφη Πύλο. Σταματάμε επίσης στην κορυφή πριν κατεβούμε τις 4 στροφές και έχουμε την Πύλο στα πόδια μας και πανοραμική θέα του λιμανιού της που θεωρείται το πιο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Επισκεπτώμεθα το κάστρο της και βόλτα στην πόλη. Συνεχίζουμε για Μεθώνη στα 9χλμ. Βόλτα στην πανέμορφη κωμόπολη και επίσκεψη στο κάστρο της που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Απόσταση έως την Μεθώνη 68 χιλιόμετρα. Επιστρέφουμε στην Κυπαρισσία μέσω Μαραθούπολης. Συντομότερη επιστροφή, διαφορετική διαδρομή και γοητευτική, παραλιακά.

Απόσταση 68 χλμ

Σπάρτη -Μυστράς

Διασχίζουμε την Καλαμάτα και ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε τον Ταΰγετο. Το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, το «Σερνικό βουνό». Εναλλαγές τοπίων όμορφες. Στους πρόποδες του Ταϋγέτουσε μια μεγάλη πλαγιά επισκεπτώμεθα την Καστροπολιτεία του Μυστρά. Την σιωπηλή πολιτεία των Παλαιολόγων. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της χώρας μας. Η ιστορία και η φήμη του γνωστά σε όλο τον κόσμο αποτελούν περιττό κεφάλαιο για την πενιχρή γραφίδα μας. Στα 3χλμ.βρίσκεται η Σπάρτη. Πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας. Ιστορική πόλη. Καφέ, βόλτα και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Απόσταση 90χλμ. Η επιστροφή δύναται να λάβει χώρα και μέσω Τρίπολης. Ίδιος χρόνος, 2 ώρες, αλλά δρόμος άνετος.

Απόσταση 90χλμ

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα -Ανδρίτσαινα, Νέα Φιγαλιά

Σε απόσταση 48χλμ βόρεια της Κυπαρισσίας, μέσω Κρεστένων, σε υψόμετρο 1.130 μέτρα χαμένος στο άγριο τοπίο, προβάλλει ο «δεύτερος Παρθενώνας» ένας από τους πιο σημαντικούς και καλοδιατηρημένους ναούς της αρχαιότητας. Αφιερωμένος από τους κατοίκους της περιοχής στον Απόλλωνα ως δείγμα ευγνωμοσύνης που τους απάλλαξε από την επιδημία πανώλης, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο μεγαλοπρεπής ναός, απόλυτα εναρμονισμένος με το τοπίο, μοιάζει σαν φυσική προέκτασή του. Πρόκειται για έργο που δημιούργησε τον 5ο αιώνα ο μεγαλοφυής Ικτίνος, ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα. Ο ναός αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά όλοι οι ρυθμοί [Ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός], χτίσθηκε με ντόπιο ασβεστόλιθο και χωρίζεται σε πρόναο και σηκό με έξι κίονες στην πρόσοψη και 15 στις μακρές πλευρές. Μέσα στο σηκό θεωρείται ότι ήταν στημένο το άγαλμα του Απόλλωνα το οποίο κατά τον Παυσανία ήταν χάλκινο και μεγάλων διαστάσεων. Αργότερα αντικαταστάθηκε από μαρμάρινο. Ο γλυπτός διάκοσμος του ναού, έργο του Αλκαμένη, ενός από τους πιο φημισμένους γλύπτες της εποχής, ο οποίος φιλοτέχνησε την ζωοφόρο του ναού που εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο αποτέλεσε στόχο «αρχαιοφίλων» που έδρασαν στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αι. Το 1986 ο ναός καταγράφηκε στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς [πληροφ.:26260-22275]. Συνεχίζοντας 2χλμ συναντάμε την γραφική κωμόπολη της Ανδρίτσαινας και επισκεπτόμεθα την ιστορική περίφημη βιβλιοθήκη της. Επιστρέφουμε στην Κυπαρισσία μέσω της Νέας Φιγαλείας, κωμόπολη παραδοσιακή και ωραιότατη. Διαδρομή γραφική και όμορφη. Χρόνος μετάβασης στο Ναό Επικούρειου Απόλλωνα το πολύ μια ώρα. Η εκδρομή αυτή μπορεί να συμπεριλάβει στην αρχή και επίσκεψη -βόλτα στην Λίμνη Καγιάφα, εάν θέλουμε, γιατί βρίσκεται στο δρόμο μας πριν οδηγηθούμε στον Ναό.

Απόσταση 48χλμ βόρεια

Μεσσηνιακή Μάνη -Σπήλαια Διρού

Φτάνουμε στην Καλαμάτα και μετά διασχίζουμε την περιοχή της Μάνης. η χώρα της θάλασσας, των βράχων και των φαραγγιών. Η Μάνη είναι ο τρόπος της φύσης να σαγηνεύει. Πύργοι, βυζαντινές εκκλησίες, μαγευτικές παραλίες λουσμένες στο μεσογειακό φως, γλυκό κλίμα είναι μερικά μόνο από τα αμέτρητα δώρα που προσφέρει η Μάνη στον επισκέπτη. Το τοπίο άγριας ομορφιάς μας καλεί να περπατήσουμε και να φτάσουμε σε όμορφα πέτρινα χωριά και κάστρα, μετά να πέσουμε στη θάλασσα και μερικές φορές να κρυφτούμε στα δάση για να ξεκουραστούμε. Φύση, ιστορία, πολιτισμός, παράδοση συνυπάρχουν σε αυτόν τον τόπο των αντιθέσεων που σε καλούν να τον ανακαλύψεις. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βρίσκονται τα περίφημα Σπήλαια Διρού. τα πιο διάσημα σταλαγμιτικά σπήλαια της Ελλάδας: μια πανδαισία σχημάτων, μορφών και χρωμάτων. Η περιήγηση μέσα στις σπηλιές γίνεται με βάρκα με εκπαιδευμένους οδηγούς, ενώ περιστασιακά μπορείτε να περπατήσετε στα υπόγεια μονοπάτια. Απόσταση από τα Σπήλαια: 90 km εκτιμώμενος χρόνος οδήγησης: 2 ώρες. Θα χρειαστούμε άλλες δύο ώρες για να επιστρέψουμε με την ίδια διαδρομή αλλά σίγουρα θα κάνουμε στάση για καφέ και βόλτα στο όμορφο χωριό της Καρδαμύλης.

Απόσταση 90χλμ

Αρχαία Μεσσήνη, Μονή Βουλκάνο -Καλαμάτα

Η Αρχαία πόλη της Μεσσήνης είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους και ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Μεσσηνίας για επτά συνεχόμενους αιώνες. βρίσκεται 45 χλμ. από την Κυπαρισσία, μέσω Μελιγαλά. Πρόκειται για έναν σπάνιο αρχαιολογικό χώρο όπου ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με τη θέα των ναών, των σπιτιών, των τοίχων και των δημόσιων κτιρίων που έχουν διασωθεί σε τόσο μεγάλο ύψος και καλή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα θα βιώνει απέραντο ενθουσιασμό σε ένα περιβάλλον όπου η ιστορία της περιοχής έχει αποτυπώθηκε βήμα προς βήμα διαχρονικά. Μεταξύ άλλων μνημείων, ο χώρος περιλαμβάνει ένα τείχος που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., πόσο μάλλον η κυρίαρχη Αρκαδική Πύλη και οι οκτώ πύργοι, διάφορα δημόσια κτίρια, η Αγορά, ο ναός της Αρτέμιδος Φωσφόρου ή Ορθίας, το Στάδιο, το Μνημείο, το Θέατρο, το σιντριβάνι και πολλές κατοικίες. Μερικά πρόσθετα κτίρια μεγάλης σημασίας είναι το Συνέδριο, όπου μεταφέρθηκε το συμβούλιο της Μεσσήνης, το Κεραμουργείο, ο ναός της Αρτέμιδος Λιμνάπδου και η Αρτέμιδος Λαφρίας Ορθία, το επιβλητικό συγκρότημα του Ασκληπιού κ.α. Αργότερα το ογκώδες Βουλκάνο Το μοναστήρι χτίστηκε σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, στο διάσελο του Βουλκάνου και του Αγ. λόφους Βασιλείου. Το παλιό μοναστήρι έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αλλά το νέο μοναστήρι έχει τη δική του ιστορία, αφού το 1821 χρησίμευσε ως κρησφύγετο και ορμητήριο των επαναστατημένων Ελλήνων. Η μονή, που εορτάζεται στις 15 Αυγούστου, φιλοξενεί πολλά σημαντικά χειρόγραφα και λείψανα αγίων [Ιωάννης Χρυσοστόμου και Διονυσίου του Αρεοπαγίτη], ιερά σκεύη και άμφια [του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄] και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Αγ. Λουκάς [14ος αι.]. Αν συνεχίσουμε να οδηγούμε για 15 χλμ, φτάνουμε στην Καλαμάτα, την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με πληθυσμό 65.000 κατοίκους. Μπορούμε να περπατήσουμε στο εμπορικό κέντρο για τα ψώνια μας, να απολαύσουμε τα ανακαινισμένα παραδοσιακά κτίρια και μετά να περπατήσουμε στην πεντακάθαρη παραλία μήκους 4 χιλιομέτρων, όπου θα βρούμε αμέτρητα ουζερί και ταβέρνες, κατά μήκος της ακτογραμμής της. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην Κυπαρισσία μέσα σε μία ώρα παίρνοντας τη διασταύρωση «Αλλαγή».

Απόσταση 45χλμ

Αρχαία Ολυμπία

Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και επισκεφθείτε τα δύο μουσεία. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτό το μέρος, αφού αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της χώρας μας, όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την επιστροφή σας στο ξενοδοχείο μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε δίπλα στην όμορφη λίμνη του Καϊάφα. Είτε με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο μπορείτε να σταματήσετε στο πάρκινγκ δίπλα στην Εθνική Οδό και να περπατήσετε 150 μέτρα στο μονοπάτι που οδηγεί στην καρδιά της λίμνης και στους παραδοσιακούς ξενώνες του ΕΟΤ όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν διακοπές μέσω προγραμμάτων που επιδοτούνται από το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης· Οι κάτοικοι κολυμπούν στις ιαματικές πηγές, που φημίζονται για την αποτελεσματική θεραπεία τους ενάντια σε όλες τις δερματολογικές παθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους ασφαλισμένους επιτρέπεται να απολαύσουν τα θεραπευτικά οφέλη των ιαματικών λουτρών και οποιοσδήποτε άλλος, αρκεί να επικοινωνήσει πρώτα με τη διεύθυνση αναρρωτηρίου. Ένα καταπληκτικό οικοσύστημα πεύκου και κέδρου «αγκαλιάζει» την καταπράσινη μαγευτική λίμνη. Το μέρος είναι ιδανικό για σκι και κωπηλασία και ως εκ τούτου οι εθνικές μας ομάδες και οι αντίστοιχες αθλητικές ομοσπονδίες χρησιμοποιούν συχνά την τοποθεσία για τις προπονήσεις τους. Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προσφέρονται και μαθήματα σκι. Επιστρέφοντας στο πάρκινγκ μας μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας στην καφετέρια που στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο μέρος του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ. Πριν από αυτό μπορούμε να πάμε μια βόλτα ή ακόμα και να κολυμπήσουμε [ανάλογα με τον καιρό] στην υπέροχη ρηχή παραλία που απέχει μόλις 40 μέτρα, η οποία είναι προσβάσιμη μέσα από ένα πευκοδάσος. Στην επιστροφή μας στην Κυπαρισσία μπορούμε να απολαύσουμε ένα ταξίδι που κόβει την ανάσα, πάντα δίπλα στη θάλασσα κρατώντας τα πράσινα πεύκα στα ανατολικά μας. Η μετάβαση στην Αρχαία Ολυμπία διαρκεί μία ώρα το πολύ ενώ η απόσταση είναι περίπου 60 χιλιόμετρα.

Απόσταση 60 χλμ

Μεγαλόπολη, Καρύταινα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα

Οδηγώντας μέσα από τη Μεγαλόπολη, όπου είναι εγκατεστημένα τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, φτάνουμε στην παραδοσιακή Καρύταινα, 5χλμ. Συνεχίζουμε την πορεία μας για 10 χλμ ακόμα μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Δημητσάνα. Εκεί μπορούμε να επισκεφτούμε τους περίφημους μπαρουτόμυλους που κατασκευάστηκαν το 1821 και φυσικά το Μουσείο Υδροηλεκτρικής Ενέργειας δίπλα τους. Περπατώντας σε ένα παραδοσιακό, φυσικό μονοπάτι 150 μέτρων βλέπουμε πώς λειτουργούσαν οι παλιοί μύλοι: μια πιστή παράσταση του ρέματος της παλιάς γενιάς, μέσα στα ανακαινισμένα παραδοσιακά κτίρια. Οδηγούμε προς τα πίσω για 5 χιλιόμετρα για να επισκεφτούμε την πόλη της Στεμνίτσας που ήταν κέντρο αργυροχρυσοχοΐας. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί σχολή αργυροχοΐας στο παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν κοσμήματα και ασήμι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μετά από αυτό κάνουμε μια βόλτα στις περίφημες βιομηχανίες παραγωγής μαρμελάδων. Απόσταση από τη Δημητσάνα: 75 χλμ. Μπορούμε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο με την ίδια διαδρομή ή μέσω Διαβολιτσίου. Αν διαλέξουμε τη δεύτερη επιλογή, μπορούμε κάλλιστα να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που χτίστηκε τον 10ο αιώνα, του οποίου η μοναδικότητα οφείλεται στο εξής χαρακτηριστικό: 17 μεγάλα και μικρά δέντρα ηλικίας 200-250 ετών συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να στηρίζονται στη στέγη. με θεαματικό τρόπο? οι ρίζες τους όμως είναι αόρατες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά γεγονός που σημαίνει ότι περνούν από τον τοίχο των 60 εκατοστών! Κάτω από τα θεμέλια του ναού υπάρχουν πηγές πόσιμου νερού που ρέουν συνεχώς όλο το χρόνο και θεωρούνται αγιασμό από τους προσκυνητές. Είναι ένα θαύμα της φύσης, ένα μοναδικό αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Απόσταση 75 χλμ